Omtanker

omtanker 2023

OMTANKER FOR DET NYE ÅR

2023 et helt nyt og ubrugt år. Hvad mon det bringer? For dig – for os – for verden? Hvordan skal vi holde balancen, og hvad skal vi gøre for at passe på os selv?

Skal vi nu snakke stress igen? 🙄

Ja, det skal vi, og det bliver vi ved med, indtil vi bliver bedre til at finde ud af, hvordan vi passer på os selv. Vi skal have opgraderet indsatsen med at sikre vores mentale helbred hele livet – ikke kun på arbejde.

Kan vi leve vores liv, så vi undgår at blive overbelastede? Nej, vi kan ej. Mulig overbelastning i perioder er en livsrisiko, vi må og skal lære at håndtere. Men kan vi undgå at blive syge af overbelastning – at blive syge af stress? Ja, det tror vi fuldt og fast på, at vi kan.

Vi har nogle bud på, hvad vi, som individer, kan sætte mere fokus på. Velvidende at det både er et individuelt, et fælles og et samfundsmæssigt ansvar, at vi som mennesker kan holde til at leve vores liv uden at blive syge af det. Det samfundsmæssige har vi en masse tanker omkring og holdninger til, men det er på det personlige plan, vi gerne vil knytte et par kommentarer lige nu.

Se nye muligheder

Vi er designede til at gøre, som vi plejer, og hvis det ikke virker, gør vi tit bare mere af det samme. Højere, oftere og mere insisterende – for det virkede jo lige før🤔 Det er tid til at se efter nye muligheder for at leve et balanceret liv, som vi kan holde til. Det er som om vores tanke- og handlemønstre ikke rigtigt er blevet opgraderet til 2023-versionen, og det er på høje tid at lave den opdatering. Hvis vi kigger os om, er der sket mange nye samfundsændringer, som vi hver især skal forholde os personligt til. Hvad betyder de for os i vores hverdag, og er der andre veje vi kan gå, som er mere afbalancerede i forhold til at højne eller bevare vores livskvalitet? Giv ”plejer” en ny ven, der hedder nysgerrighed.

Inspiration til nye muligheder

Når noget ikke længere virker – så GØR noget andet. Se dig omkring. Hvad gør andre? Hvad har før virket for dig, når du har skabt forandringer? Hvordan kan du være mere fleksibel og dermed få størst indflydelse? Er der nogen, du kan lade dig inspirere af? Kig dig omkring i dit liv og se hvordan du kan få øje på nye og uprøvede muligheder på alle livsområder. Tænk kreativt og vær nysgerrig. Måske er der nye tiltag, der er (mindst) lige så gode som dine gamle rutiner. Vær lidt mere risikovillig og gør noget anderledes.

Vær til stede

En anden og helt livsnødvendig 2023-balanceopdatering er en fornyet opmærksomhed på at være til stede, der hvor vi er. Vores hjerne er slet ikke designet til at kunne være mere end et sted ad gangen, og det er ret ofte, vi forsøger at være det. Vores hjerner er heller ikke skabt til at være aktiverede hele tiden. Vores system kører stadig efter vores ”hulemands-setup”, som handler om, at vi kan tåle at blive virkelig hårdt belastede i korte perioder, hvorefter vi skal finde vores ”ildsted” for at lade op igen. I vores liv er vi på sådan ca. 24/7, og vi har mistet vores evne til bare at være til stede.

Ideer til at være mere til stede

Tag kontrol over alle devices og træf en bevidst beslutning om, hvornår du er på. Slå notifikationer fra så det er dig og ikke alt muligt andet eller andre, der bestemmer, hvad der får din opmærksomhed. Find dit ildsted og tænd op. Etablér et sted hvor du lader op uden at skulle forholde dig til nogen eller noget. Glo ud i luften. Hold rygepauser uden at ryge. Når du taler med nogen, så beslut dig for at rette hele din opmærksomhed mod den, du taler med. Kys når du kysser, leg når du leger, og arbejd når du arbejder. Vær fuldt og helt der, hvor du vælger at være. Valget er dit – heldigvis.

Gør det der er vigtigt

Hvor ville det være balanceskabende, hvis vi lidt oftere nåede at tænke ”Er det her egentlig vigtigt?”, inden vi kaster os over det. Tit kommer vi til at bruge tid, energi og masser af vores ressourcer på ting, der hverken haster eller er vigtige. Hvad nu hvis vi ikke tænker helt så meget over, hvad der er rigtigt eller forkert, men mere over hvad der er vigtigt, og hvad der ikke er vigtigt. Lad det være vores rettesnor for hvordan vi bruger vores tid og energi. Meget mindre frustrerende og meget mere tilfredsstillende både på kort og langt sigt. At sortere på et vigtighedskriterie er altså langt mere balance- og livskvalitetsskabende.

Tips og tricks til vigtighedssortering

Træk tiden før du svarer, når nogen spørger dig, så du kan nå at finde ud af, om det også er vigtigt for dig. Det tager, for de fleste af os, lidt længere tid at mærke efter, hvad der er vigtigt fremfor rigtigt eller forkert. Brug en fridag på at tjekke om dit vigtighedsbarometer er tidssvarende på alle livsområder. Måske skal der en ny vigtighedsvurdering til på nogle områder af livet.

Det er meget let at sige JA – også uden egentlig at mene det, men det kan være en god idé at træne svar som; ”Nej det kan jeg desværre ikke” eller ”Jeg har ikke tid, energi, ressourcer, lyst eller mulighed for det” – Så sig lige sætningerne højt 1000 gange så JA ikke bliver den eneste mulighed.

Se nye muligheder – Vær til stede – Gør det der er vigtigt

Det skal være vores hold balancen mantra for 2023. Ingen af os undgår at blive stresspåvirkede og overbelastede ind imellem, men for at undgå at vi bliver syge af stress, skal der nye boller på suppen. Vi skal blive meget mere bevidste om at have fokus på andre måder at leve vores liv på, på at vælge hvornår vi vil være fuldt og helt til stede og ikke lade os styre af vores devices og andre menneskers forventninger til os, og så skal vi have en ny sorteringsmekanisme installeret. En der sorterer efter vigtighed, så vi bruger vores liv på det, der virkelig giver os livskvalitet. Det vigtige fremfor det rigtige. For hvem ved egentlig, hvad det rigtige er?

Og så rigtigt glædeligt 2023 til os alle💥

Udviklingskonsulent MasterCoach Bladbjerg Kibsgaard

Uddannelsen “Personligt lederskab 1-årig MasterCoach” er en intensiv uddannelse med høj faglig standard og praksisnære værktøjer, der udvikler og styrker dig personligt og professionelt.

Tilmeld dig nyhedsbrev