Julefred?

Hvordan ville jeg opføre mig anderledes og tænke anderledes, hvis jeg mødte alle omkring mig med et inderligt ønske om, at respektere deres model af verden?

Det betyder ikke, at jeg skal være enig eller blive nødt800 pixel Respekt for andres model af verden til at give nogen ret i noget, jeg ikke sympatiserer med. Jeg skal ikke afstå fra at have mine egne holdninger og præferencer; bare øve mig i at møde andres modeller af virkeligheden med respekt for, at det jo er deres model og dermed rigtigt for dem. Ingen grund til kamp og modstand, bare fordi vi opfatter verden forskelligt. Derimod stor grund til nysgerrighed. Fortæl mig hvordan det kan være, at din opfattelse er, som den er. Så skal jeg fortælle dig, hvad det er, der gør, at min model er, som den er.

Her i juletiden er der måske endnu mere grund til, at have fokus på at respektere de andres modeller af verden. Om ikke for andet, så for at få julefred. For hvad med svigerfamiliens model af julehygge? Hvad med de forskellige holdninger til, hvordan vi giver hinanden gaver? Rødgran eller Nobilis gran? Hvilke julesalmer skal på programmet? Disneys juleshow eller gudstjeneste? Hvem holder jul med hvem? Hurtigere end at blinke med øjnene, kan der blive uenighed i familien. Men er det det værd? Nej vel. Respekt, respekt og så det lange……….

Og husk så hele tiden på, at det at have respekt for noget, IKKE er det samme som at være enige om noget. Det betyder blot, at jeg anerkender din ret til at have din specifikke model af verden af de grunde, der er rigtige og vigtige for dig – og så har jeg min.

 

Tilmeld dig nyhedsbrev